
Agrest – z czym to się je?
Zielone „kulki”, dojrzewające czasami do żółtej, czy nawet lekko pomarańczowej barwy, to agrest – smaczne owoce nieco większe od porzeczek, z grubszą skórką i licznymi nasionami zatopionymi w galaretowatym miąższu. Nadają się do jedzenia na surowo – są dobre do spożycia jeszcze zielone, ale mogą być wtedy kwaśne i powodować objawy ze strony układu pokarmowego; najlepiej poczekać, aż staną się przynajmniej żółtawe – oraz do przyrządzania różnych przetworów czy deserów. Bardzo często suszy się je, co umożliwia zachowanie korzystnych właściwości na później lub kandyzuje; dzięki takim procesom owoce agrestu pozostają smaczne i zdrowe przez długi czas, więc można je wykorzystać również zimą, kiedy brakuje dostępu do świeżych źródeł witamin. Agrest jest w Europie znany już od lat. Od początku jego historii aż do dzisiejszych czasów powstało bardzo wiele odmian różniących się smakiem, rozmiarem, właściwościami oraz łatwością uprawy.
Dlaczego agrest jest zdrowy?
Owoce agrestu są smaczne i zdrowe. Zawierają między innymi błonnik – bardzo korzystną substancję dla sprawności działania układu pokarmowego, chroniącą przed niebezpieczeństwem zaparć. Nie brakuje też witamin: w agreście znajdziemy witaminy P, B, C oraz A, jak również wiele pierwiastków niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu (m.in. potas, magnez, żelazo, wapń, fosfor, cynk, sód). Witaminy znajdujące się w tych zielonych owocach stanowią silny koncentrat pomocny w walce z różnymi chorobami, przykładowo wit. C pozwala zabezpieczyć się przed różnymi infekcjami, zwalcza bóle mięśniowe, podnosi ogólną sprawność organizmu; wit. A zapobiega rozwojowi kurzej ślepoty i innych chorób oczu.
Jako mała dziewczynka nienawidziłam agrestu, moim „ideałem” były czerwone porzeczki, bo takie ładne 🙂 jak trochę podrosłam, przerzuciłam się na agrest który kocham do dzisiaj
Agrest pozwala też obniżać poziom cholesterolu, jest dobry w chorobach serca i układu krążenia.