Jakie polskie produkty będą królować w tym roku na świątecznym stole?

Jakie polskie produkty będą królować w tym roku na świątecznym stole?

Nic tak nie łączy kulinarnych tradycji świątecznych z całej Polski, jak najwyższej jakości produkty. Świąteczna kuchnia jest wbrew pozorom prosta, bo oparta na sezonowych darach natury i pracy doświadczonych rzemieślników. Najwyższej jakości masło, kremowe mleko, aromatyczny miód, pachnące lasem grzyby, świeże ryby, dorodne orzechy i strączki oraz własnoręcznie kiszona kapusta – to prawdziwe skarby świątecznego stołu, którym należy się odpowiedni szacunek i oprawa.

Dary, dary losu…

Choć potrawy serwowane na świątecznych stołach różnią się w zależności od regionu, łączy je wspólny mianownik: składniki. Zawsze lokalne, sezonowe i najwyższej jakości. Nie brakuje wśród nich dorodnych darów natury pod postacią pachnących lasem grzybów czy orzechów.

Dobór produktów wykorzystywanych do typowo świątecznych potraw nigdy nie był przypadkowy. Na świątecznym stole od zawsze królowały „dary ziemi”, czyli różnego rodzaju zboża, strączki, orzechy, grzyby oraz warzywa korzeniowe.

 – Ich nieodłącznym towarzyszem był najlepszej jakości nabiał w postaci tłustego mleka i świeżego masła, które wzbogacały smak i konsystencję nie tylko słodkich wypieków, ale także dań wytrawnych. – zauważa przy tym Ewa Polińska z MSM Mońki.

Prawdziwy renesans w ostatnich latach przeżywają różnego rodzaju kasze. Pasują doskonale do mięs i warzyw, a przy tym są bogate w wartościowe substancje odżywcze. Stanowią doskonałą bazę wielu potraw. Klasykiem świątecznej kuchni jest kutia wypełniona makiem, kaszą jęczmienną, bakaliami i miodem. Obecność ziaren zbóż i maku w świątecznych daniach symbolizuje nowe życie. Natomiast miód jest oznaką bogactwa, dostatku i pomyślności.

Polska mlekiem i miodem płynąca

Połączenie masła i mleka od zawsze otulało nas od środka. Puszyste baby drożdżowe oraz chałki nasączone makówkowym farszem – to smak dzieciństwa i doskonałe zwieńczenie każdej świątecznej uczty. Ich sekretem jest najwyższej jakości nabiał, który jest dziś na wyciągnięcie ręki.

Tradycyjne podlaskie produkty mleczne wytwarzane są z niewielu składników. Krótka lista w oczach konsumentów oznacza naturalną i autentycznie zdrową żywność – podkreśla Ewa Polińska z MSM Mońki. – Bacznie obserwujemy zachowania konsumentów i niezwykle elastycznie dopasowujemy się do ich oczekiwań. Stosowana przez nas tzw. „czysta etykieta” to nie tylko dowód na jakość poszczególnych składników, ale także dowód dobrostanu ludzi i zwierząt, stanowiących istotny element całego łańcucha produkcji mleczarskiej. – tłumaczy.

Świąteczne stoły uginają się od wypieków. Już samo ich przygotowywanie stanowi ważny element rodzinnych tradycji. Zapach korzennych przypraw, maku gotowanego w mleku, roztopionego masła oraz soczystych cytrusów przenika wszystkie zakamarki, wprawiając domowników w prawdziwie błogi nastrój. Suszone pomarańcze, orzechy oraz gwiazdki anyżu lub laski cynamonu można wykorzystać także jako ozdoby świąteczne na choinkę lub przystrojenie stołu. Pamiętajmy także, by dodawać je do kawy i herbaty serwowanej po obfitym posiłku.

Królewska uczta: skarby morza i słodkich wód

Statystycznie Polacy na co dzień nie jedzą dużo ryb. Szkoda, bo ryby są prawdziwą skarbnicą mikroelementów i niezwykle wartościowym źródłem białka. Dobrze, że choć od święta oddajemy im należny hołd. Przed laty na świątecznym stole królowały śledzie podawane na przeróżne sposoby – w śmietanie, oleju lub marynowane, a także ryby słodkowodne podawane z aromatycznymi przyprawami.

Co ciekawe, tak popularny dziś świąteczny karp nie jest rdzennie polskim daniem. Przypłynął do nas z Austrii w czasach zaborów, a upowszechnił w okresie PRL’u. To właśnie wtedy jako przykład troski państwa o potrzeby rodaków, propaganda wylansowała hasło: „Karp na każdym wigilijnym stole”. Czas PRL’u minął, karp pozostał z roku na rok ma się coraz lepiej.

Jeżeli chcesz zaskoczyć w tym roku swoich gości świątecznym karpiem w nieco innej odsłonie, gorąco polecamy przepis na karpia z serowo – pieczarkowym farszem. Z kolei jako rybna przekąska na czas świąteczno-noworoczny, doskonale sprawdzi się wieniec drożdżowy z farszem łososiowo – serowym. Oba przepisy zamieszczamy pod artykułem.

Szczęście zakiszone w słoikach

Kapusta kiszona to jeden z najbardziej tradycyjnych produktów kuchni polskiej. W niektórych regionach własnoręczne kiszenie kapusty jest wręcz rytuałem oraz okazją do spotkań towarzyskich. Przed laty kapustę deptano w drewnianych beczkach, najlepiej dębowych, z dodatkiem wody źródlanej. Co ciekawe, tradycja własnoręcznego kiszenia kapusty powraca, choć może nie na taką skalę jak przed laty. Polacy doceniają wartości odżywcze kiszonych przetworów i ich pozytywny wpływ na procesy trawienne. A czego, jak czego, ale zdrowego stanu jelit potrzeba nam w grudniu i styczniu najbardziej.

Kapusta z grochem, czy pierogi z farszem z kiszonej kapusty i leśnych grzybów to klasyki świątecznej kuchni. Jeżeli chcesz w tym roku spróbować kiszonej kapusty w nieco innej, ale równie odświętnej formie, polecamy strudel drożdżowy z kapustą kiszoną i Aldamerem (przepis podajemy poniżej). Smacznego!

Świąteczny karp z serowo – pieczarkowym farszem

Składniki:

– świeży karp

– 500 g świeżych pieczarek

– 1 średni pęczek natki pietruszki

– 1 cebula

– 150 g sera Gouda MSM Mońki w plastrach

– 3 ząbki czosnku

Wykonanie:

Pieczarki pokroić w cząstki, cebulę w kostkę i podsmażyć na oleju. Odstawić do wystygnięcia, a karpia doprawić solą i pieprzem. Do wystudzonych pieczarek dodać pokrojoną natkę, 80 gramów pokrojonego sera oraz sól i pieprz do smaku. Całość dokładnie wymieszać i nafaszerować karpia, następnie natłuścić rybę odrobiną oleju. Piec w temperaturze 180°C przez godzinę. Piętnaście minut przed końcem pieczenia, na karpia położyć pozostałe plasterki sera.

Przepis na wieniec drożdżowy z farszem łososiowo – serowym

Składniki

Składniki na ciasto:

– mąka 50 gram

– masło 100 gram

– drożdże 30 gram

– jajko 2 sztuki

– śmietana 18% 2 łyżki

– mleko 1 łyżka

– cukier ¼ łyżeczki

– sól do podkreślenia smaku

Składniki na farsz:

– filet z łososia 200 gram

– ser Edamski MSM Mońki 150 gram

– koperek ½ pęczka

– papryka świeża czerwona ½ sztuki

– sól/ pieprz do podkreślenia smaku

– sezam czarny lub biały do posypania

Wykonanie ciasta:

W kubku rozkruszyć drożdże, dodać cukier, mleko, posypać łyżeczką mąki i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. Masło posiekać z resztą mąki, dodać sól, jedno całe jajko i jedno żółtko, śmietanę

i wyrośnięte drożdże. Zarobić ciasto, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.

Wykonanie farszu:

Łososia pokroić w centymetrową kostkę, dodać pokrojony w drobną kostkę ser, paprykę świeżą i posiekany koperek. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Z ciasta rozwałkować podłużny placek na grubość pół centymetra. Na środku położyć farsz i zwinąć, brzegi smarując białkiem jajka. Uformować wieniec, ułożyć na blaszce łączeniem do spodu, posmarować całość roztrzepanym białkiem i posypać sezamem. Upiec w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Piec przez 40 minut.

Strudel drożdżowy z kapustą kiszoną i Aldamerem

Składniki:

Składniki na ciasto:

– 3 łyżki mleka

– 50 g drożdży

– 500 g mąki pszennej

– 150 g masła

– 2 jajka

– 2 żółtka

– ½ szklanki kwaśnej śmietany 18%

– 1 płaska łyżeczka soli

– 1 płaska łyżeczka cukru

Składniki na farsz:

– 1 kg kapusty kiszonej

– 2 łyżki oleju rzepakowego

– 300 g boczku wędzonego

– 2 cebule

– 2 łyżki masła

– 200 g sera żółtego Aldamer MSM Mońki

– 1 płaska łyżeczka pieprzu ziołowego

– 1 łyżka kminku

– sól i cukier do smaku

Przygotowanie:

Do naczynia wlać mleko, dodać drożdże, cukier i wymieszać. Oprószyć łyżką maki i odstawić w ciepłe miejsce na kilkanaście minut. Masło posiekać z resztą mąki, dodać sól, jajka, żółtka, śmietanę i wyrośnięte drożdże. Następnie zarobić ciasto, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około pół godziny.

Wykonanie:

Kapustę ugotować do miękkości, wystudzić, dobrze odcisnąć z wody i posiekać. Boczek pokroić we drobne kawałki, cebulę w kostkę, podsmażyć na złoty kolor na oleju i dodać do kapusty. Dodać również roztopione masło pokrojony w kostkę ser, przyprawy i wymieszać.

Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części i obie rozwałkować na około pół centymetra. Na ciasto wyłożyć farsz i zwinąć dwa oddzielne rulony, końcówki podwijając pod spód. Tak przygotowane, posmarować z wierzchu rozmąconym białkiem i piec w piekarniku rozgrzanym do 180oC przez około 35 minut, do ładnego złotego zarumienienia ciasta.

Smacznego!

Medycyna w Polsce

Obecny poziom finansowania i wprowadzone regulacje w obszarze technologii nielekowych w znacznym stopniu utrudniają wprowadzanie innowacyjnych rozwiązań medycznych. Ponadto nieaktualizowane od wielu lat limity finansowania zmuszają pacjentów do ogromnych dopłat z własnej kieszeni do dostępnych na rynku wyrobów.

Ogólna wartość rynku wyrobów medycznych liczona przychodami firm to 17,5 mld złotych. W 2020 roku ogólna wartość produkcji krajowej branży wyrobów medycznych wyniosła blisko 11 mld złotych. To imponujący wynik, na który złożyła się praca 5266 podmiotów – wytwórców, importerów oraz dystrybutorów wyrobów medycznych oraz blisko 30 tys. pracowników zatrudnionych w tych firmach.

Pomimo rosnącego wpływu na polską gospodarkę, firmy działające w obszarze wyrobów medycznych borykają się ze znaczącymi przeszkodami systemowymi, które w dużej mierze odbijają się na polskich pacjentach. Jednym z palących problemów jest kategoryzacja oraz poziom finansowania wyrobów wydawanych na zlecenie. W Polsce przeznacza się na nie jedynie 1% ogólnego budżetu NFZ. Dla porównania nakłady per capita w krajach Grupy Wyszehradzkiej są średnio 3 razy większe. Odbija się to na kieszeni pacjentów, którzy do wyrobów dopłacać muszą aż 39% ich ogólnej wartości, czyli o kilkanaście punktów procentowych więcej, niż w Czechach czy na Słowacji.

Kategorie, które wymagają jak najszybszej rewizji to między innymi wózki inwalidzkie, peruki, protezy piersi, produkty stomijne czy aparaty słuchowe. Tylko w przypadku tych ostatnich, w ubiegłym roku polscy pacjenci musieli dopłacić ponad pół miliarda złotych. Limity finansowania stosowane w wymienionych grupach sprawiają, że pacjenci zmuszeni są do korzystania z bardzo podstawowych produktów lub, jak w przypadku stomii, mają dostęp do takiej liczby wyrobów, która nie spełnia ich miesięcznego zapotrzebowania. Godzi to w ich zdrowie i godność, pogarsza komfort leczenia czy rehabilitacji oraz znacząco przedłuża hospitalizację.

Powszechny dostęp do internetu sprawia, że wiele procesów przenosi się do świata cyfrowego. Coraz więcej Polaków wykorzystuje sieć do celów związanych ze zdrowiem. Cyfrowi pacjenci podchodzą do usług medycznych tak samo jak do wszystkich innych usług. Ich podróż (Patient Journey) często zaczyna się właśnie w sieci i to tam po raz pierwszy mają kontakt z konkretnymi placówkami medycznymi.

Aby przyciągnąć takie osoby, trzeba dotrzeć do nich w miejscach, w których są już obecni. Oznacza to konieczność zbadania ścieżek pacjentów (Patient Journey), identyfikacji ich problemów, zmapowania wszystkich punktów styku z placówką medyczną i wreszcie stworzenia strategii skoncentrowanej na doświadczeniach pacjentów.

Aby wyjść naprzeciw oczekiwaniom cyfrowych pacjentów, branża medyczna musi zatem zacząć korzystać z tych samych metod i narzędzi, których już od dawna używa się w e-commerce jak np.: 

  • narzędzia do marketing automation wspierające targetowanie,
  • portale internetowe dla różnych grup docelowych (pacjentów, partnerów),
  • aplikacje i platformy e-commerce do zakupu leków, akcesoriów medycznych, czy badań diagnostycznych,
  • prowadzenie komunikacji wielokanałowej,
  • testowanie nowych form generowania leadów jak webinary, newslettery, landing pages itp.,
  • narzędzia do badania satysfakcji pacjentów.

Telemedycyna z jednej strony jest wyzwaniem dla branży medycznej, ponieważ wymaga inwestycji w nowoczesne oprogramowanie i narzędzia, zmiany organizacji pracy, szkoleń pracowników itd. Z drugiej strony stanowi ogromną szansę na zwiększenie dostępności usług medycznych, zmniejszenie kosztów obsługi pacjenta i przyciągnięcie nowej grupy docelowej — cyfrowych pacjentów. 

Teleporady w polskim wydaniu przypominają obecnie bardziej próbę skopiowania tradycyjnej wizyty w gabinecie lekarskim, niż faktyczny przełom w cyfryzacji służby zdrowia. Niemniej już w takiej formie cieszą się one dużym zainteresowaniem ze strony pacjentów. W 2021 roku 62% Polaków, zamiast udać się do przychodni wybrało konsultację lekarską przez telefon. 

Docelowo telemedycyna (Digital Health) powinna oferować nowe formy opieki medycznej będące efektem synergii medycyny, technologii i telekomunikacji. Mowa nie tylko o telekonsultacjach lekarskich, ale również zdalnym monitoringu zdrowia, diagnostyce, rehabilitacji, a nawet zabiegach chirurgicznych. Technologie wspierające rozwój telemedycyny to m.in.:

  • Oprogramowanie specjalistyczne usprawniające komunikację na linii pacjent — lekarz,  prowadzące rejestr konsultacji,  systemy wspomagające diagnostykę radiologiczną i obrazową, analizujące dane historyczne i ułatwiające stawianie diagnozy, systemy do przetwarzania i wymiany informacji pomiędzy oddziałami i placówkami partnerskim, rejestry EDM i wiele innych. 
  • Aplikacje dla pacjentów jak portale internetowe z indywidualnymi kontami pacjentów umożliwiające umawianie wizyt, przedłużanie recept, planowanie badań, zarządzanie kalendarzem szczepień itp., aplikacje monitorujące stan zdrowia osób przewlekle chorych (np. cukrzyków), służące do przechowywania dokumentacji medycznej, wyboru ubezpieczenia medycznego, czy zakupu leków i realizacji recept itp.
  • Urządzenia typu Smart Health - zarówno profesjonalne rejestratory medyczne (jak holtery EKG czy zdalne KTG), które pozwalają zmniejszyć ilość hospitalizacji, jak i prostsza elektronika monitorująca stan zdrowia o charakterze profilaktycznym i mająca na celu zwiększenie zaangażowania pacjentów.

Rynek telemedycyny ma ogromny potencjał. Aby go w pełni wykorzystać, niezbędne jest wdrożenie nowych technologii oraz zadbanie o ich integrację z użytkownikami (pacjentami i lekarzami). Wymaga to od firm spojrzenia na pacjenta w sposób holistyczny i zmapowania jego całej podróży przez system ochrony zdrowia, począwszy od momentu, w którym zaczyna poszukiwać informacji w Internecie, poprzez spotkanie z lekarzem i diagnostykę, aż po realizację recepty w aptece i konsultacje kontrolne. 

Wybrane ciekawostki o zdrowiu z tego miesiąca

Oto kilka ciekawostek na temat zdrowia wybranych przez redaktorów w tym miesiącu:

  1. Rola snu w zdrowiu: Sen odgrywa kluczową rolę w procesach naprawczych organizmu. Brak odpowiedniej ilości snu może prowadzić do problemów zdrowotnych, takich jak osłabienie układu immunologicznego, problemy z koncentracją i zwiększone ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.
  2. Znaczenie mikroflory jelitowej: Mikroorganizmy obecne w jelitach, zwane mikroflorą jelitową, pełnią istotną rolę w zdrowiu. Zrównoważona mikroflora pomaga w trawieniu, wspiera układ odpornościowy i może wpływać na zdrowie psychiczne.
  3. Czekolada a zdrowie serca: Ciemna czekolada o wysokiej zawartości kakao może korzystnie wpływać na zdrowie serca. Zawiera przeciwutleniacze i substancje poprawiające przepływ krwi, co może obniżać ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.
  4. Ruch a zdrowie psychiczne: Regularna aktywność fizyczna nie tylko korzystnie wpływa na zdrowie fizyczne, ale także ma pozytywny wpływ na zdrowie psychiczne. Ćwiczenia mogą pomagać w redukcji stresu, poprawie nastroju i łagodzeniu objawów depresji.
  5. Zdrowa dieta a zdrowie mózgu: Dieta bogata w składniki odżywcze, takie jak kwasy omega-3, przeciwutleniacze i witaminy, może wspomagać zdrowie mózgu. Ryby, orzechy, owoce jagodowe i warzywa są często polecane dla utrzymania zdrowego funkcjonowania mózgu.
  6. Efekt placebo: Moc umysłu może wpływać na zdrowie. Efekt placebo to zjawisko, w którym pacjent odczuwa poprawę stanu zdrowia po podaniu substancji bez właściwości leczniczych, jedynie z powodu przekonania, że jest to lek.
  7. Zdrowie jamy ustnej a ogólne zdrowie: Stan jamy ustnej jest powiązany z ogólnym zdrowiem. Zaniedbywanie higieny jamy ustnej może prowadzić do problemów z sercem, cukrzycą i innymi schorzeniami.

Pamiętaj, że każdy organizm jest inny, a indywidualne potrzeby zdrowotne mogą się różnić. Zawsze warto konsultować się z profesjonalistą medycznym w sprawie konkretnych kwestii zdrowotnych.

Opublikuj komentarz