Dorsz w panko ze szpinakiem

4 porcje

Czas: 45 minut 

Poziom trudności: 1

Poziom ostrości: 1

Składniki:

200 g Panierki panko House of Asia

2 łyżeczki Pasty z czosnku House of Asia lub 2 posiekane ząbki

50 ml Mleczka koksowego 16-18 % Kara

15 g Pasty miso House of Asia

600 g filetu z dorsza

2 jajka 

100 g maki pszennej 

200 g liści szpinaku 

10 pomidorków cherry przekrojonych na pół 

500 ml oleju 

Pieprz czarny do smaku 

Szczypta cukru

Składniki:

  1. Rybę oprósz solą, pieprzem i cukrem. 
  2. Rybę obtocz w mące, roztrzepanym jajku i w panko. Usmaż na głębokim tłuszczu na rumiany kolor. 
  3. Na drugiej patelni, na oleju podsmaż pastę z czosnku, dodaj mleczko kokosowe, pastę miso i całość doprowadź do wrzenia. Następnie dodaj szpinak, pomidorki, delikatnie wszystko wymieszaj, dopraw pieprzem i podawaj z usmażoną rybą.  

Kotlet faszerowany jajkiem w panko w sosie z grzybów shiitake

4 porcje 

Czas: 60 minut 

Poziom trudności: 1

Poziom ostrości: 2

Składniki:

2 łyżki Sosu ostrygowego House of Asia

2 łyżeczki Pasty z czosnku House of Asia lub 2 posiekane ząbki

100 g Panierki panko House of Asia

600 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 

1 pokrojona w drobną kostkę i przesmażona cebula 

5 jajek

2 łyżki posiekanej dymki

Mąka pszenna do panierowania 

Sól i pieprz do smaku

Olej do smażenia

Sos

200 g Sosu z grzybów shiitake House of Asia

200 ml Mleczka koksowego 16-19 % Kara

  1. 4 jajka ugotuj na twardo, następnie je obierz ze skorupki.
  2. Mięso dopraw solą i pieprzem, dodaj cebulę oraz pastę z czosnku i dobrze wymieszaj. Następnie podziel mięso na 4 części i każdą z nich oblep ugotowane jajka. Potem obtocz w mące, roztrzepanym jajku i na końcu w panko.
  3. Kotlety usmaż na głębokim tłuszczu na złoty kolor, a następnie przełóż do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 15 minut.
  4. Przygotuj sos: do rondla wlej mleczko kokosowe, dodaj sos z grzybów shiitake, doprowadź do wrzenia, a na końcu dopraw pieprzem i dodaj dymkę. 
  5. Gotowe kotlety podawaj z sosem.

Pierś z indyka w sosie pomarańczowym

4 porcje 

Czas: 90 minut 

Poziom Trudności: 1

Składniki:

500 g pierś z indyka

2-3 łyżki mąki

2 łyżki posiekanego szczypiorku

Marynata:

2 łyżki Sosu ostrygowego House of Asia

3 łyżki Sosu sojowego jasnego House of Asia

1/2 łyżeczki czarnego pieprzu

1 łyżeczka rozmarynu

1 łyżeczka tymianku

3 łyżki oleju 

Sos

100 ml Mleczka kokosowego 23-26% Kara

2 łyżeczki Pasty z imbiru czosnku i chili House of Asia

Sok wyciśnięty z 4 pomarańczy

1 cebula drobno posiekana

Sposób przygotowania: 

  1. Pierś pokrój na plastry, rozklep delikatnie i zamarynuj. Następnie mięso obtocz w mące, obsmaż na rumiany kolor i przełóż do garnka. 
  2. Przygotuj sos: na patelni podsmaż cebulę, pastę, sok z pomarańczy i gotuj 5-6 minut. Na koniec dodaj mleczko kokosowe i całość doprowadź do wrzenia. Gotowy sos przełóż do garnka z mięsem i wymieszaj. 
  3. Gotowe danie posyp szczypiorkiem.

Pierś z kaczki po pekińsku z sałatką z buraków

Ilość porcji: 2

Czas: 25 minut

Składniki:

100 g Sosu do kaczki po pekińsku House of Asia

1 pierś z kaczki

Marynata:

2 łyżeczki Sosu sojowego jasnego House of Asia

Szczypta soli

Szczypta pieprzu

Sałatka z buraków: 

1 łyżka Młodego imbiru do sushi House of Asia

1 łyżeczka Pasty z chili House of Asia

1 łyżka Sezamu Białego House of Asia

1 ugotowany burak

1 czerwona cebula 

2 łyżeczki miodu 

1 łyżka drobno pokrojonej kolendry 

2 łyżki oliwy z oliwek 

Kilka liści sałaty rzymskiej 

Do podania: 

3 łyżeczki Sosu do kaczki po pekińsku House of Asia

Liście botwinki lub innego mixu sałat

Dymka pokrojona w słupki 3-4 cm do dekoracji

Sposób przygotowania: 

  1. Pierś oczyść z błon i natnij delikatnie w kratkę, tak aby nie poprzecinać mięsa. Zamarynuj w sosie sojowym, soli, pieprzu i ułóż na suchej, zimnej patelni skórą do dołu. Zacznij wytapiać tłuszcz na średnim ogniu przez 7-8 minut, aż skóra stanie się rumiana. Przewróć mięso i obsmaż je z drugiej strony.
  2. Następnie przełóż pierś na talerz i posmaruj sosem do kaczki po pekińsku. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180ºC na 6-8 minut (w zależności od jej wielkości). Po tym czasie wyjmij kaczkę i odstaw na kilka minut. 
  3. Składniki na sałatkę pokrój w kostkę około 0,5 cm, wymieszaj i dopraw do smaku oliwą, miodem i kolendrą. 
  4. Wystudzoną pierś z kaczki pokrój w plastry. Talerz posmaruj delikatnie sosem do kaczki po pekińsku, ułóż liście botwinki/sałaty, potem sałatkę z burakami, a na wierzch wyłóż plastry kaczki, całość posyp sezamem oraz dymką. 

Roladka z kurczaka z suszonymi grzybami w panko

4 porcje 

Czas: 45 minut 

Poziom trudności:

Poziom ostrości: 1

Składniki:

100 g suszonych Grzybów shiitake House of Asia 

8 łyżek Panierki panko House of Asia

1 łyżka Pasty z imbiru, czosnku i chili House of Asia

1 łyżeczka Pasty z czosnku House of Asia lub 1 posiekany ząbek

2 łyżki Sosu ostrygowego House of Asia

1 łyżka Sosu sojowego jasnego House of Asia

500 g mięsa mielonego z kurczaka lub indyka 

1 cebula pokrojona w kostkę 

1 jajko

100 g masła

100 g mąki pszennej 

2 łyżki posiekanego koperku 

Olej do smażenia 

Sposób przygotowania: 

  1. Grzyby shiitake zalej zimną wodą i gotuj na wolnym ogniu przez około 30 minut, a następnie opłucz na sitku pod zimną wodą, osusz i pokrój w kostkę. Na oleju podsmaż cebulę, pastę z czosnku i grzyby. Odstaw do wystudzenia i wymieszaj z zimnym masłem i koperkiem. Tak przygotowane masełko grzybowe wstaw do lodówki.
  2. Mięso dopraw sosem ostrygowym, sojowym, pastą z imbiru, czosnku i chili, solą oraz pieprzem. Podziel farsz na kilka równych części, uformuj kule, ugnieć je na płasko, a do środka włóż po kawałku masełka grzybowego i zawiń, tak aby masło pozostało w środku roladki. Następnie obtocz w mące, roztrzepanym jajku i panko. Smaż na rumiany kolor.  

Schab pieczony w całości faszerowany grzybami schiitake w sosie teriyaki

6 porcji 

Czas: 90 minut 

Poziom trudności: 1

Poziom ostrości: 1

Składniki:

2 łyżeczki Pasty z czosnku House of Asia lub 2-3 posiekane ząbki

2 puszki Grzybów shiitake w zalewie House of Asia

1 kg schabu środkowego 

2 cebule drobno pokrojone 

1 łyżka majeranku 

3 łyżki oleju 

2 łyżki drobno pokrojonego szczypiorku 

Marynata:

2 łyżki Sosu ostrygowego House of Asia

2 łyżki Sosu sojowego jasnego  House of Asia

Pieprz czarny do smaku 

Sos

150 ml Sosu teriyaki House of Asia

100 ml wody 

1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej 

  1. Schab ułóż na desce i natnij wzdłuż, nie przecinając go do końca. Potem rozłóż, formując szeroki płat, delikatnie rozklep, zamarynuj i odstaw do lodówki najlepiej na noc. 
  2. Grzyby przepłucz pod bieżącą wodą, pokrój w drobną kostkę i podsmaż na oleju z cebulą i pastą z czosnku. 
  3. Wyjmij mięso, na środek nałóż przygotowany farsz, całość zawiń w rulon i zwiąż sznurkiem . Obsmaż na patelni z każdej strony na rumiany kolor. Następnie wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C na ok. 60 minut. 
  4. Przygotuj sos: do rondla wlej sos teriyaki, wodę i doprowadź do wrzenia. Skrobię wymieszaj z odrobiną zimnej wody i połącz z sosem.  
  5. Mięso wyjmij z piekarnika pokrój w plastry, polej sosem i posyp szczypiorkiem.

Stir-fry z białą kiełbasą z grzybami snow fungus w sosie teriyaki

Składniki:

150 g Grzybów Snow fungus suszonych 

100 g Sosu teriyaki lub tonkatsu

2 łyżeczki Pasty z czosnku lub 2 pokrojone ząbki czosnku

1 łyżeczka Pasty z chili lub 1 papryczka drobno posiekana 

200 g białej kiełbasy pokrojonej w plastry

2 cebule pokrojone w ćwiartki 

2 kapusty pak-choy pokrojone w grubą kostkę

50 g jarmużu 

1 marchewka pokrojona w słupki

50 g białej rzepy pokrojonej w zapałki

3 łyżki posiekanej kolendry lub szczypiorku 

1 łyżeczka majeranku 

Pieprz do smaku

3 łyżki oleju

50 ml wody 

Sposób przygotowania:

  1. Grzyby namocz we wrzątku przez minimum 15 minut, następnie usuń zdrewniałe końcowi i pokrój na drobne kawałki. 
  2. Do rozgrzanego woka wlej olej i podsmaż cebulę z pastą z czosnku, dodaj kiełbasę i smaż 3-4 minuty. Następnie dodaj marchew, rzepę, jarmuż, pak-choi, grzyby i smaż kolejne kilka minut, a pod koniec dopraw do smaku pieprzem.
  3. Wymieszaj pastę z chili z sosem teriyaki, jeżeli całość będzie zbyt gęsta, dodaj odrobinę wody i polej przygotowane danie i udekoruj kolendrą lub szczypiorkiem.

Szynka duszona z ananasem

4 porcje

Czas: 90 minut

Poziom trudności: 1

Poziom ostrości: 1

Składniki: 

2 łyżki Pasty z czosnku, imbiru i chili House of Asia

3 łyżki Sosu ostrygowego House of Asia

2 łyżki Sosu sojowego jasnego House of Asia

500 g szynki wieprzowej

1 puszka ananasa

200 ml bulionu warzywnego

2 łyżeczki rozmarynu

1/2 łyżeczki czarnego pieprzu świeżo mielonego

2 łyżki posiekanego szczypiorku

2 łyżki posiekanej dymki

3 łyżki mąki

Olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Wyjmij ananasa z puszki i jedną połowę zmiksuj, a drugą pokrój na mniejsze kawałki i odłóż.
  2. Mięso pokrój w plastry, delikatnie rozklep. Wymieszaj ze sobą pastę z czosnku, imbiru i chili, sos sojowy, ostrygowy, rozmaryn, pieprz i zmiksowanego ananasa i zamarynuj w tej mieszance szynkę. Odstaw na 30 minut.
  3. Następnie mięso obtocz w mące i obsmaż na patelni na rumiany kolor, przełóż do garnka, zalej gorącym bulionem i duś do miękkości pod przykryciem ok. 40 minut. Pod koniec podsmaż pozostałą część ananasa i dodaj do sosu. 
  4. Gotowe danie posyp szczypiorkiem i dymką.

Medycyna w Polsce

Branża medyczna będzie wykorzystywać coraz więcej nowinek technologicznych i innowacyjnych rozwiązań. Pozwalają one na szybszą diagnostykę, efektywną terapię i sprawną rehabilitację. Skoordynowana komunikacja z pacjentem, m.in. poprzez e-czaty czy wideoczaty, jest kluczowa dla kompleksowej opieki. Nowe technologie powinny być nakierowane na wczesną diagnostykę i pozwolić na rehabilitację w domu.

Służba zdrowia nowej generacji będzie wykorzystywała coraz więcej nowinek technologicznych – urządzeń mobilnych, telediagnostyki czy sztucznej inteligencji. W najbliższej przyszłości ponad 14 mln pacjentów może korzystać z nowych technologii w procesie leczenia. Największy potencjał mają przede wszystkim usługi telemedyczne, które mogą zrewolucjonizować system opieki zdrowotnej: przyspieszyć możliwość rozpoznania choroby czy poprawić jakość monitorowania leczenia.

Nowe technologie pozwalają na szybszą diagnostykę, bardziej efektywną terapię i sprawną rehabilitację. Często są wytworem wielu wynalazców, którzy starają się doprowadzić do tego, by były one użyteczne dla pacjentów. Jest wiele innowacji, które dostają wiele nagród, natomiast nie są użytkowane, bo są zbyt trudne do zastosowania w codziennym życiu. Powinny być nakierowane na wczesną diagnostykę, która pozwala na zmniejszenie kosztów diagnostyki i ewentualnej terapii. Nowe technologie, które pozwalają na rehabilitację, powinny być dostosowane do naszych telefonów komórkowych i pozwolić na rehabilitację w domu.

Żeby wydłużyć Polakom życie, nie wystarczy tylko normalna opieka medyczna i kontakt lekarza z pacjentem, lecz przede wszystkim potrzebna jest absolutnie nowoczesna technologia. To telemedycyna, kontakt z pacjentem poprzez różne inne narzędzia informatyczne, takie jak e-czaty czy wideoczaty, generalnie komunikacja z pacjentem w sposób skoordynowany, gdzie widzimy ścieżkę pacjenta w sposób ciągły, używając nowej technologii.

Wartość eksportu polskich wyrobów medycznych rośnie w tempie dwucyfrowym i ta dynamika powinna się utrzymać w kolejnych latach. Nasze krajowe produkty stają się coraz bardziej konkurencyjne nie tylko w Europie, ale także na rynkach amerykańskich i azjatyckich. Coraz więcej polskich firm jest zainteresowanych ekspansją na rynki zagraniczne, poszerzając tym samym portfolio dostępnych na polskim rynku wyrobów.

Rynek polskich producentów wyrobów medycznych składa się głównie z małych i średnich firm, które są elastyczne i szybko przystosowują się do zmieniających się potrzeb rynku czy też wymagań i oczekiwań pacjentów. Nie należy jednak zapominać, że mamy też firmy z globalnym doświadczeniem, które osiągnęły już ogromne sukcesy międzynarodowe i od lat eksportują swoje produkty do ponad 90 krajów na całym świecie.

W czołówce polskich produktów eksportowych znajdują się m.in.: meble medyczne, narzędzia chirurgiczne, implanty ortopedyczne, urządzenia ortopedyczne, aparatura elektrodiagnostyczna, sterylizatory medyczne, specjalistyczne opatrunki czy przyrządy i urządzenia okulistyczne.

Polska należy do grona czołowych producentów środków chłonnych w Europie Środkowo-Wschodniej i jest jednym z największych w Europie. do zalet polskich produktów medycznych można zaliczyć wysoką jakość w połączeniu z przystępną ceną, niezawodność, kompatybilność z wyrobami innych producentów oraz elastyczność w podejściu do wymagań klienta.

W dobie pandemii, z oczywistych względów, na największy rozwój mogą liczyć wszelkie rozwiązania z zakresu telemedycyny, umożliwiające leczenie i diagnostykę pacjenta na odległość. Z drugiej strony, pandemia wciąż pokazuje, że firmy reprezentujące sektor wyrobów medycznych muszą na bieżąco reagować na nowe ograniczenia i potrzeby rynku, a także odznaczać się innowacyjnym podejściem. A to znaczy, że trendy na rynku wyrobów medycznych mogą się zmieniać w zależności od sytuacji.

Wpływ koronawirusa na medycynę nie skończy się razem z pandemią. W kolejnych latach branża medyczna koncentrować się będzie na takich trendach, jak starzenie się społeczeństw, aplikacje zdrowotne i fitnessowe, telemedycyna czy wirtualna diagnostyka. Produkty i technologie nielekowe z tych właśnie obszarów znajdą się wysoko na liście wydatków Polaków. W efekcie można spodziewać się wzrostu prywatnych nakładów na ochronę zdrowia, w tym na wyroby medyczne.

Wydatki na zdrowie stanowią ok. 5% całkowitych wydatków gospodarstw domowych i utrzymują się na podobnym poziomie od kilku lat. Największa część wydatków na zdrowie jest przeznaczana na zakup leków – zarówno tych dostępnych na receptę, jak też OTC, czyli produktów wydawanych bez recepty.

Negatywny wpływ każdej kolejnej fali pandemii koronawirusa na społeczeństwo i gospodarkę jest i będzie coraz większy. W związku z tym wydatki Polaków na usługi i produkty niezwiązane bezpośrednio z COVID-19, również te dokonywane w sektorze opieki zdrowotnej, będą stale rosły.

Dynamika cen może się różnić w zależności od konkretnej grupy produktów, ale powszechny wzrost cen surowców, produktów i usług wskazywałby na podobny trend w branży wyrobów medycznych.

Wyroby medyczne to szeroka, różnorodna i niezwykle innowacyjna kategoria produktów, obejmująca 500 000 wyrobów, takich jak przedmioty ortopedyczne i rehabilitacyjne, opatrunki specjalistyczne, implanty, szwy, jak również specjalistyczny sprzęt diagnostyczny.

Dzięki pandemii koronawirusa branża medyczna ogromnie zyskała na znaczeniu. Można powiedzieć, że sektor ten świetnie wykorzystał szansę, która się przed nim w tej niezwykle trudnej sytuacji pojawiła. To jednak nie koniec. Dziś przed branżą medyczną roztaczają się obecnie fantastyczne perspektywy. Sektor ten jest obecnie w fazie poważnych przemian, w coraz większym stopniu pojawiają się w jego ramach innowacje produktowe czy nowe technologie, co oczywiście jest bardzo korzystne dla inwestorów.

Wiele rozwiązań, które w czasie pandemii COVID-19 weszły na stałe do głównego nurtu w świecie medycyny, takich jak choćby teleporady, będą cały czas się rozwijać i zyskiwać na znaczeniu. Firmy dostarczające na rynek takie innowacyjne rozwiązania dla branży ochrony zdrowia mają zatem szansę na wysoki i stabilny wzrost w przyszłości.

Co więcej, nie wolno zapominać, że medycyna jest branżą, której potrzebuje każdy człowiek – bez względu na to, gdzie mieszka, ile ma lat, jakiej jest płci i jaki zawód wykonuje. Ten aspekt nigdy się nie zmieni i z tego powodu branża medyczna po prostu musi się ciągle rozwijać – zwłaszcza w sektorze prywatnym.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*