Babka nie tylko na rany

Wiele zalet babki lancetowatej

Niektórzy być może jeszcze pamiętają zalecenia babć czy dziadków dotyczących leczenia mniej poważnych ran i różnych urazów – trzeba było znaleźć kilka szerokich liści babki lancetowatej i przyłożyć je do bolącego miejsca. Pomagało jak ręką odjął, co nie jest tylko złudzeniem wywołanym upływem lat, ale właściwościami tej rośliny. Babka lancetowata jest jedną z tajemniczych broni wszelkiej maści zielarzy, zresztą nie tylko im podoba się jej prozdrowotne działanie. Ziele służące do terapii różnych dolegliwości może pochodzić nie tylko z gatunku babka lancetowata, ale też z jej kuzynki – babki zwyczajnej. Liście babki można zebrać i ususzyć samodzielnie (wybierając miejsca oddalone od cywilizacji, co daje gwarancję względnej czystości surowca) lub kupić w postaci gotowego preparatu w aptece. Jeśli chodzi o właściwości gojące i niwelujące ból ran czy urazów, niezbędne będą świeże liście, które można stosować w całości lub lekko roztarte.

Co zrobimy z babki?

Zebrane ziele babki najlepiej będzie ususzyć – świeże więdnie dość szybko, a mrożenie nie gwarantuje zachowania właściwości. Ususzone liście babki można wykorzystać do przyrządzenia różnego rodzaju naparów, wywarów, herbatek czy płukanek. Oprócz tego, że wpływa na szybkość golenia się ran, babka ma właściwości przeciwbakteryjne, przeciwzapalne oraz mineralizujące. Można ją wykorzystać również do sporządzenia ziołowej herbatki na kłopoty trawienne, biegunkę, problemy z jelitami. Miłośnicy ziołowej kuchni na pewno docenią smaczne przepisy z babką, m.in. pikantne naleśniki z farszem z babki.

2 Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*